Tarina

Lataa esite (pdf-tiedosto)

Marjatta RasiLataa Marjatan tarina (pdf-tiedosto)

Punkalaitumelta maailmalle

Marjatan matka maailman neuvottelupöytiin alkoi Punkalaitumelta 29.11.1945. Marjatta kirjoitti ylioppilaaksi Loimaan yhteiskoulusta vuonna 1964 ja valmistui oikeustieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1969 ja aloitti työt ulkoministeriössä vuonna 1970. Ansiokas kansainvälinen ura vei Marjattaa sekä kotimaassa että ulkomailla. Nykyisin Marjatta asuu Helsingissä, mutta hänellä on edelleen myös tukikohta Punkalaitumella.

Kansainväliseksi osaajaksi

Marjatta Rasi teki lähes 44 vuoden työuran Suomen ulkoasianministeriössä. Hän toimi Suomen suurlähettiläänä New Delhissä, New Yorkissa YK:n edustustossa ja Wienissä. Kotimaassa Marjatta on toiminut muun muassa YK-toimiston päällikkönä, kehitysyhteistyöosaston osastopäällikkönä ja kehityspolitiikasta vastaavana alivaltiosihteerinä.

Marjatta toimi YK:n turvallisuusneuvoston Irakin vastaisia pakotteita käsittelevän komitean puheenjohtajana vuonna 1990, YK:n talous- ja sosiaalineuvoston historian ensimmäisenä naispuheenjohtajana vuosina 2004-2005 ja Finnfundin johtokunnan puheenjohtajana vuosina 2005-2009.  Marjatta on myös Naisten pankin perustajajäsen.

Kulttuurin suurkuluttaja

Marjatta on kulttuurin suurkuluttaja. Jo lapsuudenkodissa oltiin kiinnostuneita käsillä tekemisestä ja innostuneita erityisesti teatterista, ja koko perhe kävikin yhteisillä teatterimatkoilla Tampereella. Rakkaus kulttuuriin onkin kulkenut Marjatan mukana läpi koko elämän ja toiminut myös maailman merillä virkistävänä vastapainona työlle. Hän on kuunnellut maailman parhaimpia taiteilijoita, ja hänet löytää ympäri Suomen kulttuuritapahtumista, konserttisaleista, elokuvista, oopperasta ja kirjastoista. Hyvää vastapainoa tarjoilee myös keittiössä puuhastelu ja ulkoilu.

Kansanedustajaksi Suomen eduskuntaan 

Marjatan laaja asiaosaaminen erilaisissa kansainvälisissä tehtävissä luo hyvän pohjan toimia kansanedustajana. Näkemykset ja kokemukset, jotka Marjatta on vuosien varrella moninaisissa tehtävissään maailmalla kerännyt, ovat eduksi kansanedustajalle Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn kehittämiseksi.