Vielä ehtii äänestää

Ennakkoäänestys oli vilkasta. Upeaa! Nyt sitten kaikki ne, jotka eivät vielä ole äänestäneet, äänestämään sunnuntaina. Ja säästä huolimatta. Toki on kivaa lähteä äänestämään aurinkoisessa säässä, mutta jos sataa, ei anneta sen säikyttää. Suomen kevät on epävakaa, emmekä me ole sokerista – kunnon kamppeet päälle ja menoksi.

Meidän pitää olla iloisia ja ylpeitä siitä, että saamme äänestää vapaassa maassa ja valita vapaasti monien erilaisten puolueiden ja ideologioiden joukosta omamme. Näinhän ei ole kaikkialla. Voi olla, että äänestämään pääsee, vaan valinnanvaraa ei ole.

Me emme voi olla ylpeitä viime vuosien äänestysprosenteistamme. Nukkuvien puolue on suurin puolue. Vilkas ennakkoäänestys antaa toivoa toisenlaisesta suunnasta. Olen pohtinut myös sitä, pitäisikö äänestämisen olla pakollista, kuten se on demokraattisissa BENELUX-maissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa sekä ymmärtääkseni monessa muussakin maassa. Äänestämättömyydestä seuraa pieni sakkorangaistus. Mutta kun eletään ja toimitaan vapaassa, demokraattisessa yhteiskunnassa, pakko tuntuu vieraalta.

Vaalikampanjatyötä ”toreilla ja turuilla” tehdessä, kuulee usein sanottavan, ettei yhdellä äänellä ole merkitystä, ei yhdellä äänellä voi vaikuttaa. Mielestäni näin ei ole. Jokainen ääni on tärkeä ja yksikin ääni voi ratkaista suuntaan tai toiseen. On tärkeää, että demokraattisesti valitut edustajat toimivat avoimesti ja pitävät yhteyksiä äänestäjiin. Valituksi tulleet haluavat myös pitää yhteyttä äänestäjiin, joten uskon, että he ilahtuisivat, jos reippaasti ja aktiivisesti ottaisimme heihin yhteyttä ja kertoisimme ajatuksistamme, tekisimme ehdotuksia, toisimme esiin epäkohtia.

Äänestämisestä voi tehdä kivan yhteisöllisen hetken. Mennään yhdessä ystävien, perheen tai tuttavien kanssa äänestämään, ehkä pienelle lenkille tai kaffeille. Ja tuloksiakin voidaan jännittää yhdessä. Tiedän, että monille tämä onkin perinne. ELI ylös, ulos, lenkille ja ÄÄNESTÄMÄÄN! Ja Helsingissä mielellään Marjatta Rasi, viiskasi (58).

Kommentoi