Venäjän informaatiosota

Venäjän Ukrainan tilanteen synnyttämä propaganda Maidenin aukion tapahtumista lähtien on ollut yhtä ja samaa. Ukrainan hallitusta on soimattu natsihallitukseksi ja siksi Ukrainan kansa pitää vapauttaa natsien ikeestä. Venäjän ensi toimena Donetskin valtaamisen jälkeen oli ottaa TV-asema haltuun ja korvata Ukrainan lähetykset omalla propagandallaan. Kremlin propagandakoneisto on ollut hybridisodankäynnin avain Ukrainassa. Ja sillä on pönkitetty presidentti Putinin asemaa.

Mutta, kuten olemme nähneet, propaganda leviää kulovalkean tavoin. Se leviää kaikkialle ja monilla kielillä. Se leviää kirjoitetussa mediassa – jopa New York Timesissä – ja somessa ja sitä on salakuljetettu luotettaviin ja arvostettuihin medioihinkin. Tutkijat Peter Pomeramtsev ja Michael Weiss muun muassa ovat jo pitkään puhuneet informaation aseistamisesta.

Ja vihdoin EU:kin on heräämässä. EU:n ongelma taas kerran on se, että unioni reagoi asioihin, mutta ei ennakoi, eikä toimi. EU:n ulkopoliittiselta edustajalta Federika Mogherinilta odotetaan nyt suunnitelmaa Venäjän ”trollauksen” vastapainoksi. Helppoa tämä ei ole, sillä ”trollauksen” vaikutukset koetaan kovasti eri tavalla esimerkiksi Iso-Britanniassa kuin esimerkiksi Baltian maissa, joissa kaikissa on merkittävä venäjänkielinen vöestö.

EU:n ja yksittäisten EU-maiden tulisi pystyä välittämään oma viestinsä paremmin. Ollaanko jo kokonaan hävitty propagandasodassa Venäjälle? Putsaammeko lumivyöryä teelusikalla? EU aliarvioi pitkään Putinin sotilaallisen voiman Ukrainassa ja nyt on iso riski, että aliarvioidaan disinformaation uhka. Ei tule toimia samalla tavalla, vaan on pystyttävä luomaan taitava, uskottava tapa vastata propagandaan. Meidän ei kuitenkaan pidä toimia, kuten Venäjä toimii. Tarvitaan innovatiivisuutta, yhdessä tekemistä ja varojakin. Totuudelle pitää antaa mahdollisuus.

Kommentoi