Arjen huolia

Vaalikentillä oppii paljon. Oppii, kun kuuntelee ihmisiä ja kuuntelee heidän arjen huoliaan ja ongelmiaan.

Eläkeläisiä on jo reippaasti yli miljoona. Valtaosa heistä on huolissaan oman arkensa pyörittämisestä ja jaksamisestaan. Eläkkeiden verotus puhuttaa. Ja vaikka Kokoomus ja puolueen johto on jo useaan otteeseen selvästi sanonut, että eläkeläisiin kohdistuva verotus on hoidettava siten, ettei tässä maassa yhtäkään ryhmää voida verottaa eri tavalla, ei tämä viesti tunnu menevän perille. Eli kokoomus tahtoo jatkossa turvata kaikkien tulonsaajien yhtäläisen verotuksen. Näin voidaan turvata se, että eläkeläiset voivat kuluttaa, harrastaa ja käyttää palveluja, ja näin merkittävällä tavalla pyörittää yhteiskuntamme rattaita.

Palvelujen saatavuus myös huolestuttaa ja pelottaakin. Lääkäriin ei helpolla ja se luo turvattomuuden tunnetta. Ja sitten kun pääsee, pitää jonottaa ja odottaa. Julkisella puolella ei pidä kuvitella, että eläkeläisillä on kaikki maailman aika, joten he joutavat odottamaan montakin tuntia annetusta lääkärin ajasta. Tämä huolestuttaa ja kiukuttaa monia, jotka toimivat omaishoitajina, tai ovat luvanneet hakea lastenlapsia päiväkodista, koulusta tai harrastuksista, tai ovat menossa omiin harrastuksiinsa.

Varttuneemmat ihmiset toivovat, että palvelut säilyisivät lähellä. Kulosaaressa kuulin, ettei siellä ole enää pankkiautomaattia. Ja kun käteistä pitää mennä hakemaan kauempaa, samalla tehdään sitten ostoksiakin kauempana ja lähikaupat näivettyvät. Ja kyllähän me kaikki toivomme, että lähistöllämme olisi pieniä kivijalkakauppoja, mutta nekin säilyvät vain, jos me niiden palveluja käytämme.

Hyvään arkeen kuuluu myös kiireettömyys. Pitää olla mahdollista ylittää Mannerheimintie yksillä liikennevaloilla. Ja nythän joihinkin isoihin kauppoihin on tullut ns. hitaita kassoja, joissa saa rauhassa kaivaa kukkaron pohjalta kolikoita ja jutella kassan kanssa. Tämä on mahtavaa. Kun vielä keräämme rohkeutemme ja alamme jutella naapureiden kanssa tai bussissa ja ratikassa vieressä istuvan kanssa, huomaamme, että usein kanssaihmiset ilahtuvat tällaisesta välittämisestä, huomaavaisuudesta.

Hyvään arkeen kuuluu välittäminen, toisistaan huolehtiminen. Ja hymyilläkin saa!

Kommentoi