Naisten Pankki juhlii

Naisten Pankki juhlii olemassaoloaan ja upeita saavutuksiaan 10.3.2015. Mutta, miten ja mistä kaikki alkoi?

Toimin vuosina 2005-2009 Ulkoasiainhallinnon kehitysyhteistyöstä vastaavana alivaltiosihteerinä palattuani New Yorkista YK-suurlähettilään tehtävästä. YK:n agendalla kehitysmaiden ongelmat näyttelevät merkittävää osaa. Ja Suomessa kehitysmaiden auttaminen ja tukeminen nautti ja nauttii yhä laajaa kannatusta kritiikistä huolimatta.

Mutta tuesta ja kannatuksesta huolimatta kuulin usein kommentteja, että apu menee hukkaan, ei sillä mitään aikaansaada jne., jne. Mielessäni syntyi ajatus kutsua eri alojen vaikuttajanaisia tutustumaan Suomen toimintaan ajatuksena, että he sitten omissa ympyröissään, haastatteluissaan voisivat kertoa omista näkemyksistään ja kokemuksestaan.

Matkan kohteeksi valittiin rohkeasti juuri sodasta toipumassa oleva Liberia. Ja olihan se kokemus monille matkalaisille, jotka eivät ennen olleet käyneet kehitysmaassa eivätkä Afrikassa. Sähköä oli jos oli ja vettä tuli jos tuli. Hiuksia ei voi föönata eikä paahtoleipää saa. Mutta tärkeämpää oli matkakumppanien ymmärrys siitä, että olosuhteet ovat vaikeat; pimeys tulee, eikä silloin voi tehdä työtä, opiskella jne. Toinen tärkeä ja tunteitakin nostattava kokemus oli se, että ihmiset olivat positiivisia, he luottivat tulevaisuuteen.

Kotimatkalla sitten yhdessä pohdimme, mitä voisimme tehdä auttaaksemme. Innostuneet ajatukset sinkoilivat: perustetaan koulu tai kouluja, sairaala, terveyskeskus… Näistä taisin sitten monia ehdotuksia tyrmätä toteamalla, että ei ole infraa, ei ole henkilökuntaa. Niinpä päädyimme Naisten Pankkiin, mikroluottojen antamiseen naisille heidän kouluttamisekseen ammattiin tai auttamalla heitä luomaan itselleen työpaikan. Into oli valtava, eikä kestänyt kuin muutama kuukausi, kun pankki oli jo olemassa ja alkupääoman keräys käynnissä.

Nyt Pankin toiminta on vakiintunut. Lukuisa määrä naisia eri puolilla maailmaa on saanut alun paremmalle elämälle.

Eli voidaan hyvällä syyllä ja onnellisella mielellä pysähtyä juhlimaan rakasta Pankkiamme.

Kommentoi