Tulitaukosopimus pitää, ei pidä, pitää…

Ukrainassa sotatoimet kiihtyivät ja kiihtyivät. Ihmisten hätä kasvoi ja kasvoi. Humanitäärinen tilanne oli ja on enemmän kuin huolestuttava.

Saksan liittokansleri Angela Merkel päätti ottaa ohjat käsiinsä. Jottei näyttänyt siltä, että hän toimii yksin, Merkel otti Ranskan presidentti Hollanden mukaansa. Voi vain kuvitella, mitä britit ajattelevat! Mitä heidän suurvalta-asemalleen on tapahtunut? Ja missä oli EU ? Putin oli varmaan ihan tyytyväinen, ettei missään. Minskin jo roskakoriin joutunut tulitaukosopimus ikään kuin kaivettiin esiin ja syntyi kuin syntyikin uusi tulitaukosopimus. Tästä voi vain olla tyytyväinen ja kiitollinen Angela Merkelille.

Sovittuun sopimukseen ei tunnu kukaan täysin uskovan. Nyt on kuitenkin tärkeää, että tulitauko pitää – edes päällisin puolin. Eikä mielestäni pidä heti lähteä ilkkumaan: tiesihän sen, että näin käy. Tulitauko ei kuitenkaan ole Ukrainan sodan ratkaisu, vaan nyt pitää alkaa neuvotella siitä oikeasta ratkaisusta. Eikä se ole helppoa, kun puolin ja toisin pitäisi pystyä säilyttämään kasvot.

Mitä Venäjä oikeasti haluaa? Toki olemme kuulleet monta kertaa presidentti Putinin harmittelevan Neuvostoliiton romahtamista. Katsooko Venäjä, että lännestä irtaantuminen on pitkälläkin tähtäimellä vaihtoehto sen uudelle ulkopolitiikalle? Olemme varmaan unohtaneet, kun Putin vuonna 2007 Munchenin seminaarissa hyökkäsi voimakkaasti USA:n johtamaa yksinapaista maailmaa vastaan sanoen selkeästi, että Venäjä tulee ajamaan etujaan ja suurvalta- asemaansa uudella voimalla. Emme tainneet kuulla? Vuonna 2008 vuorossa oli Georgia sekä asemien vahvistaminen Kaukasuksella. Ukrainaa on kuitenkin mahdoton nähdä ns. jäätyneenä konfliktina, sillä Ukraina on Ranskan kokoinen – eli kyse on painoarvoltaan suuren luokan kansainvälisestä konfliktista.

Nyt voidaan vain miettiä, pystyykö tälle tielle lähtenyt Venäjä vastaamaan globaalin maailman sille tuomiin uusiin uhkiin ja haasteisiin. Voiko Venäjä pitkään pitää pitkäaikaista yhteistyökumppania EU:ta vastustajana.

Kommentoi