SOTE yhä vaan otsikoissa

Kuten oli ennakoitavissa eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi hallituksen SOTE- esityksen olevan kuntien itsemääräämisoikeuden osalta perustuslain vastainen. Eli reput tuli, mutta hienoa on ,että kaikki puolueet yhdessä tahtovat löytää ratkaisun. On tehty niin paljon työtä, että eiköhän eri malleista ja pohdinnoista löydy se oikea lopputulema. Sillä me kaikki tiedämme, että sosiaali – ja terveyspalvelut eivät Suomessa toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Ja siksi uudistus on pakko aikaansaada. Suomi on poikkeuksellinen Euroopan maa siinä, että meillä potilas joutuu odottamaan ja jonottamaan hoitoon pääsemistä.

  • uudistuksen on turvattava kaikille suomalaisille tasavertaiset sos. ja terveyspalvelut
  • palvelut pitää saada toimimaan tehokkaasti
  • kustannusten kasvua on voitava hillitä

Ja jos tämä olisi helppoa, uudistus olisi jo tehty, kuten ministeri Huovinenkin on usein sanonut. Kyseessä on todella iso uudistus, johon sisältyy paljon poliittisia intohimoja.

Itse olisin uusituksen lähtökohdaksi ottanut rahoituksen ja ihmisen. Täytyyhän meidän jokaisen omia hankkeitamme suunnitellessa aloittaa rahoituksesta.

Vähemmälle kaikessa keskustelussa ja kirjoittelussa on jäänyt ihminen. Ihminen on se, jonka pitää olla uudistuksen keskiössä, ihmistä vartenhan tätä tehdään. Perustuslain mukaan kaikkia ihmisiä pitää kohdella tasapuolisesti. Ja näinhän ei nyt ole. Välillä on tuntunut siltä ,että tässä nyt vaan keskitytään hallintohäkkyröihin ja ihminen jää unhoon. Välillä on myös tuntunut siltä ,että sos. ja terveyden huollon palveluksessa olevat ihmiset eivät muista olevansa palvelutehtävässä.

Kommentoi