Onko Kreikka ottanut lusikan kauniiseen käteen?

Tänään Kreikan on esitettävä Brysselissä Euroryhmälle tulevan talouspolitiikkansa suuntaviivat. Kreikka sai lainaohjelmalleen neljän kuukauden jatkoajan, mikä ei tämän mittaluokan asiassa ole järin pitkä aika, mutta vastaantulo kuitenkin. Kreikalta myös edellytetään, ettei sen budjetti saa painua alijäämäiseksi, mutta tätäkin tavoitetta lievennettiin. Eli se, mitä Kreikan nyt pitäisi pystyä tekemään, on yksinkertaisesti esittää luottamusta herättävä suunta taloudelleen. Tällä hetkellä luottamus Kreikkaan ei Brysselissä kovin hääppöinen ole. Eipä tosin Kreikassakaan luoteta Brysseliin.

Viime viikon neuvottelujen jälkeen pääministeri Tsipras uhosi, että Kreikka selvisi neuvotteluista voittajana. Mitäpä muuta olisi äänestäjilleen voinut sanoa? Ei tässä nyt kannata pohtia voittajia tai häviäjiä. On katsottava eteenpäin realistisesti. Maalla ei nyt vain yksinkertaisesti ole varaa ryhtyä uudelleen kasvattamaan virkamieskuntaansa, minimipalkkoja tai sosiaaliturvaa. Kun on itsekin joskus vertaillut palkkaansa Kreikan kollegan kanssa, on vain voinut hämmästyä palkan suuruutta. Eli jos siitä nyt on nipistetty, palkka on yhä hyvä.

On helppo tuntea myötätuntoa työpaikkansa menettänyttä kreikkalaista kohtaan, samoin kuin pienellä eläkkeellä kitkuttelevaa kohtaan. Totuus on kuitenkin se, ettei korruptio ja veronkierto Kreikassa ollut vain rikkaiden rikos. Uskoa tulevaisuuteen saa vaikkapa tämän päivän Irlannista.

Kommentoi