Kreikka vaaliteemaksiko?

Eduskunnan välikysymyskeskustelun jälkeen tuntuu aika epätarkoituksenmukaiselta tehdä Kreikasta kevään vaalien yksi teema. Omia ongelmiakin on ihan riittämiin. Vai onko toisten ongelmista helpompi puhua. Ainakin, jos ei ole tällä vaalikaudella ottanut vastuuta oman maan ongelmien ratkaisemiseksi.

Nythän emme vielä tiedä, mihin Kreikka päätyy, mitä se tulee esittämään. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja finanssiministeri Varoufakis matkustavat ympäri Eurooppaa puhumassa puolestaan ja lobbaamassa ymmärrystä. Velkojen leikkauksista ei enää niinkään puhuta, vaan maksuaikatauluista talouskasvun tahdissa. Meidänkin kannattaa pitää mielessä, ettei velkoja voi leikata velallisen ilmoituksella. Pieneen kasvuunhan Kreikka onkin sopeutusohjelmien avulla päässyt, mutta ainakin vielä, tätä kirjoittaessani, Syriza tuntuu epärealististen vaalilupaustensa puitteissa tuhoavan orastavan kasvun.

Pääministeri Tsipras yrittää kiristää myönnytyksiä, mutta nyt lainanantajat haluavat, että Kreikka jatkaa sopeuttamisen tiellä. Voivathan olla oikeassa ne talousviisaat, jotka varoittelivat, että säästökuuri oli liikaa. Mielestäni Tspiras on väärässä, jos hän hylkää hyvin alkaneet reformit kotona. Jos hän palauttaa 12 000 julkista virkaa, hylkää yksityistämisen ja esittää minimipalkkaan merkittävää nousua, saavutettu heikko kehitys ja kilpailukyvyn lievä paraneminen menetetään. Silloin kreikkalainen äänestäjä voi herätä kauniista vaalilupausten unista huomatessaan, että maa on tuhon tiellä.

Kateeksi ei Kreikan hallitusta käy. Hallituksen ministerit ovat järjestään kokemattomia, heillä on vielä vaalitaistelun uho päällä. Tajuavatko he täysin tehtävänsä jättiläismäisyyden?

Kommentti artikkeliin “Kreikka vaaliteemaksiko?

  1. Ari Kuivanen kirjoitti:

    Tyypillinen kokkari”pläjäys”.”Pankkien turvaaminen on ykkösprioriteetti”kuvaa hyvin kokoomuksen arvoja,sen vuoksi vastuut siirretiin Saksan ja Ranskan pankeilta veronmaksajille.Diplomaattikekkereissä todella erkaantuu normaalista arjesta ja unohtuu esimerkiksi n 50 prosenttinen nuorisotyöttömyys ym. normikansan pikku ongelmat.

Kommentoi