Uuden vuoden alkajaisiksi

Vuosi on taas vaihtunut. Hyvää alkanutta uutta vuotta 2015. Meillä itse kullakin on tapana tehdä uuden vuoden lupauksia sekä mietimme, mitä vuosi tuo tullessaan.

Muista lähimmäisesi

Itse lupaan aina, että muistan ystävieni ja läheisteni merkkipäivät, joita en sitten läheskään aina muista tai muistan jälkijättöisesti. Yhden lupauksen olen jo tehnyt monena vuonna. Sen pidän aina mahdollisuuksien puittessa.

Suosi suomalaista

Ei ole helppoa löytää kotimaisia tuotteita tai edes tietää, onko joku tuote kotimainen! Kun se on mahdollista, suositaan suomalaista. Jo kympin kotimainen ostos kuukaudessa tietää 10 000 työpaikkaa. Tulisi olla selvää, että pitää ostaa suomalaista. Työpaikat ja työ turvaavat meille hyvinvointivaltion laadukkaiden palveluiden säilymisen. Ei siis tänä alkaneena vuonna ammuta omaan nilkkaan ostamalla ulkomaista, vaikka se hitusen edullisempaa olisikin.

Turvallisuus pohdituttaa meitä

Tasavallan presidentti tarkasteli uuden vuoden puheessaan lähialueemme muuttunutta poliittista tilannetta ja turvallisuustilannetta. Tammikuun 15. päivänä Ukrainan umpisolmua yritetään jälleen ratkoa. Voi vain koko sydämestään toivoa, että neuvotteluissa edistyttäisiin. Tilanteen ratkeaminen palauttaa turvallisuuden meidän lähialueillemme.

Vuoden alussa meidät yllättivät paljon puhuttaneet, mutta vieraaksi jääneet, kyberturvallisuuteen liittyvät uhat. Jokapäiväinen turvallisuus tuntuu uhatulta, kun huomaa, ettei saanut kortillaan käteistä tai voinut maksaa laskujaan totuttuun tapaan. Itsekin kiukuttelin, kun en yhtenä päivänä päässyt normaalisti maksamaan laskujani. Toki paljon enemmän huolestutti se, miten haavoittuvaisia olemme ja miten helppoa pankkipalveluja on häiritä. Pidemmälle en uskalla edes ajatella mitä kaikkea tuo kyberturvallisuus yhteiskunnassa pitää sisällään. Mitä sitten, kun sitä tarkoituksella uhataan.

Pieni arjen teko

Uuden vuoden puheessaan Tasavallan presidentti käsitteli ympäristöä ja ilmaston muutosta. Hän toivoi, että loppuvuodesta Pariisissa pidettävässä ilmastokonferenssissa saataisiin todellisia tuloksia.

Jokainen voimme omilla pienillä arjen asioilla vaikuttaa ympäristöömme. Säästetään energiaa; koko kotia ei tarvitse juhlavalaista, kun ollaan yhdessä huoneessa. Asuinhuoneen lämpötilan säätäminen asteen kaksi viileämäksi on myös ekoteko. Ei talvipakkasella kotona tarvitse pärjätä topissa ja bermudoissa!

Itse lupaan olla parempi jätteiden lajittelussa. On rehellisesti myönnettävä, kun vietyäni biopussin roskiin, huomaan, että espressopannuun on jäänyt porot, kippaan ne surutta sekajätteeseen. Lupaan olla tarkkana tänä alkaneena vuonna. On hienoa, että kotitalousjäteestä saamme paljon energiaa.

Pienistä puroista ne… Ja ajatella, että luopuessamme kauniista joulukuusestamme, se lämmittää meitä vielä hakkeena.

Kommentoi