Kolme kuukautta vaaleihin – onko ”Nukkuvien puolue” vaalivoittaja?

Puolueet tekevät innolla vaaliohjelmiaan ja – strategioitaan. Ne pyrkivät luonnollisesti maksimoimaan oman kannatuksensa äänestäjien keskuudessa. Innolla ehdokkaana olen itsekin mukana kevään vaalityössä Helsingissä.

Minusta on sanomattoman merkityksellistä se, että äänioikeutetut käyttävät oikeuttaan. Meillä on monissa vaaleissa suurimmaksi puolueeksi osoittautunut ”Nukkuvien puolue”. Toivottavasti näin ei käy huhtikuussa!

Me elämme nyt vaikeita aikoja: taloudessa menee huonosti, työttömiä on paljon. Suomi tarvitsee isoja rakennemuutoksia. uudella eduskunnalla ja muodostettavalla hallituksella on edessään iso savotta vaikeitakin päätöksiä. Nuo vaikeat päätökset koskevat meitä kaikkia. Siksi on tärkeää, että vaikutamme asioihin äänestämällä. Usein kuulee sanottavan, ettei yhdellä äänellä paljon voi vaikuttaa. Kyllä voi, vain äänestämällä voi vaikuttaa. Vaalien jälkeen meistä jokaisen pitää yhteyttä valitsemaansa puolueeseen ja sen valituiksi tulleisiin kansanedustajiin.

Ministeri Lauri Tarasti pohdiskeli viime viikolla Helsingin Sanomissa, pitäisikö äänestämisen olla pakollinen velvollisuus. Monessa Euroopankin maassa (mm. Belgia, Luxemburg, Liechtenstein, Kreikka, Italia) ja Euroopan ulkopuolella (mm. Australia, Uusi-Seelanti Singapore) äänestäminen on pakollista. Äänestämättä jättämisestä seuraa joissakin maissa sakko. Itse en mielelläni käyttäisi sanaa pakko (ei ministeri Tarastikaan), mutta jollain tavalla äänioikeuden ohella pitäisi korostaa äänestämisen velvollisuutta. Me Suomessa saamme olla ylpeitä siitä, että saimme yhtäläisen äänioikeuden jo vuonna 1906. Tuolloin myös naiset saivat sekä oikeuden äänestää, että olla ehdolla. Monissa maissahan naiset saivat äänestää, mutta eivät olla ehdolla.

Toivon, että kaikki puolueet ja kaikki ehdokkaat omissa vaalitilaisuuksissaan muistuttaisivat aina myös äänestämisen tärkeydestä demokratian toteutumiselle.

Kommentoi