Kehitysavun kirous

Kollega Matti Kääriäisen kirja Kehitysavun kirous sai aikaan pohdintaa ja runsasta kirjoittelua kehitysyhteistyön tuloksista tai tuloksettomuudesta. Ja hyvä niin. Kovin paljon meillä ei olekaan viime aikoina tiedotusvälineissä asiaan huomiota kiinnitetty. Ajankohtakin on hyvä, onhan tänä vuonna kulunut 70 vuotta YK:n perustamisesta ja 60 vuotta Suomen YK- jäsenyydestä.

YK ja sen eri järjestöt ovat tehneet mittavaa, arvokasta ja nimenomaan tavallisten ihmisten arkea auttavaa työtä eri puolella maailmaa: taloudellisen, sosiaalisen ja sivistyksellisen kehityksen aikaansaamiseksi. On edistetty demokratiaa, tasa-arvoa, on toimittu aseidenriisunnan alalla, taisteltu ilmaston muutoksen ja ympäristön suojelemiseksi, on luotu mittava ihmisoikeusnormisto jne. jne. Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Tätä on tehty yhdessä jäsenvaltioiden, kansainvälisten rahoituslaitosten , yritysmaailman, tutkimuslaitosten kansalaisjärjestöjen ja vapaaehtoistyön kanssa. Parhaillaan valmistellaan laajassa yhteistyössä YK:n uutta kehitysohjelmaa vuosille 2016-2030.

Mittavaa kehitysyhteistyötä tehdään kahdenvälisesti ja usein yhdessä YK-järjestelmän, rahoituslaitosten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Kehitysyhteistyö, kuten kaikki työ, on ihmisten tekemää. Ja ihmiset tekevät virheitä ja ihmiset korjaavat tekemiään virheitä. Ja näin on kehitysyhteistyössäkin. Kehitysapua – kuten työn alkumetreillä sanottiin – tehtiin avunantajien sanelemana ja ehdoilla. Nyt kehitysyhteistyötä tehdään yhdessä tasavertaisten kumppanien kesken. Budjettituki on tästä hieno esimerkki.

Toimiessani ulkoministeriön kehitysosaston osastopäällikkönä ja myöhemmin kehityspolitiikasta vastaavana alivaltiosihteerinä yritin saada tiedotusvälineet innostumaan menestystarinoista. Mutta kiinnostus kohdistui vain virheisiin, epäonnistumisiin. Nyt 70- ja 60-vuotisjuhlien kunniaksi esitän, että tiedotusvälineet kirjoittaisivat tai sähköisessä mediassa kertoisivat kerran viikossa jonkun hienon menestystarinan, saavutuksen, onnistumisen kehitysyhteistyön saralta. Olen varma, että ulkoministeriön virkamiehet auttavat tässä.

Kommentti artikkeliin “Kehitysavun kirous

  1. Jorma Moll kirjoitti:

    > ….esitän, että tiedotusvälineet kirjoittaisivat tai sähköisessä mediassa kertoisivat kerran viikossa jonkun hienon menestystarinan, saavutuksen, onnistumisen kehitysyhteistyön saralta.

    Erittäin kannatettava esitys!

Kommentoi