Charlie Hebdo – terrorismi

Charlie Hebdo-lehden toimitukseen kohdistunut hyökkäys ja kylmäveriset teloitukset ovat järkyttäneet maailmaa. On puhuttu ja pohdittu demokratian ydintä: sananvapautta, ilmaisun vapautta ja uskonnon vapautta. Kaikista näistä on kirjoitettu kilometrikaupalla. Ja hyvä niin!

Meille perusoikeudet ja -vapaudet ovat itsestään selvyyksiä. Näin ei ole kaikkialla. Miksi, miksi tällaista tapahtuu?

Terroriteot Euroopassa eivät ole uusi ilmiö. Kaikki olemme varmaan sisimmissämme ymmärtäneetja pelänneet, että viimeisin terroriteko ei jää viimeiseksi.

Me ymmärrämme, ettei tällaiseen järjettömään väkivaltaan ole vain yhtä syytä. Syrjäytyminen ja turhautuminen elämän näkö-alattomuuteen ovat yksi osatekijä. Suurtyöttömyyden Euroopassa on pohjattoman vaikeaa saada näiden nuorten elämä hallintaan.Nämä nuoret voivat kokea itsensä tärkeiksi, jopa arvotetuiksi taistellessaan ISISin ja Al-Qaidan riveissä; elämällä onkin jokin tarkoitus.

Emme koskaan saa tietää, mitä nämä fanaattiset nuoret ajattelivat surmatessaan viattomia ihmisiä työpöytänsä ääressä heidän työpaikallaan. Tuskin paljon ajattelivat! Viha oli päällimmäisenä. Mutta eivät saaneet myöskään nämä iskuissa kuolleet terroristit tietää, miten päättäväisesti kansainvälinen yhteisö tuomitsi teot. Miten miljoonat ihmiset osoittivat marssillaan, että pelolle ei anneta ylivaltaa, periksi ei anneta.

Yritetään yhdessä rakentaa ymmärtäväistä yhteiskuntaa. Yritetään yhdessä tukea toisiamme. Yritetään välittää toisistamme.

Ehdottomasti tärkeää on, ettemme Suomessakaan koe maahanmuuttoa turvallisuusuhkana. Suomeen ei kuulu rasismi tai muukalaisviha. Oman historiamme aikana meidät on vastaanotettu moneen maahan lämpimästi. Panostamme näiden maiden rakentamisessa on arvostettu.

Kommentoi