Pyhäinpäivän jälkeen

Takana on pyhäinpäivän viikonloppu, jonka vietin maalla, lapsuuden maisemissa Punkalaitumella. Tapana on ennen talven ja lumen tuloa laittaa läheisten haudoille vielä kylmää sietäviä kukkia ja sytyttää kynttilöitä. Ja, miten kauniilta kirkkomaa näyttikään kukkien ja kynttilöiden luodessa harrasta tunnelmaa. Omien vanhempieni poismenosta on jo pitkään. Mutta hautaa laittaessani ja haudalla seisoessani tulevat mieleen niin monet, monet yhdessä koetut asiat ja hetket. Ja, miten usein vielä nytkin toivoisin voivani jakaa iloni ja murheeni vanhempieni kanssa ja saada kuulla heidän viisaat mielipiteensä moniin asioihin, mm. eduskuntavaaliehdokkuuteeni.

Tämä pyhäinpäivä oli surullinen, sillä perjantaina siunattiin setäni viimeiseen lepoon. Meidän lähisuku on kovin pieni – minulla oli tämä ainoa setä, kummisetänikin, ei tätejä eikä enoja. Ja nyt siis meidän suvussa yksi aikakausi päättyi. Surullista, haikeaa, mutta kuolema kuuluu elämäämme. Meidän sukupolven tehtävä on kertoa edellisen sukupolven läheisistä ihmisistä ja heidän elämästään nuorillemme. Meidän perheen pienten lapsuus on niin täydellisen erilaista kuin isäni ja hänen, nyt poisnukkuneen pikkuveljensä elämä oli. Yksinkertaista ja vaatimatonta se oli tämän päivän mittapuulla mitattuna, mutta varmaan onnellista – isossa talossa oli aina paljon väkeä, oli niitä, joiden luo saattoi mennä lohtua hakemaan.

On mielestäni tärkeää ,että tämän päivän nuoret ja lapset tietävät ja ymmärtävät, miksi me pyhäinpäivää vietämme.

Yli kuusitoista vuotta New Yorkissa asuneena olen viettänyt lukemattomia Halloween-juhlia, nuorena aika railakkaasti pukeutuneenakin. Huomaan kuitenkin itsessäni pienen hämmennyksen Halloweenin Suomeen rantautumisesta. En oikein tiedä, miten siihen pitäisi suhtautua. Onko kyseessä vain business? Mutta juuri nythän taloutemme kaipaa kaikenlaista kuluttamista – Halloweeniinkin liittyvää. Ja pimeään vuodenaikaan lienee hyväkin keksiä uusia piristysruiskeita. Kun ei unohdeta perinteistä pyhäinpäivän sanomaa. Voidaanhan nämä kaksi yhteensovittaa, ja viettää perheiden ja ystävien yhdessäoloa.

Kommentoi