Isänmaallisia aikoja

Viime viikolla kunnioitettiin Finlandia-talolla isänmaallisessa, mielenkiintoisessa juhlakonsertissa, Jääkäriliikkeen perustamisen 100-vuotisjuhlaa.

Venäjän toiseen sortokauteen kimpaantuneet nuoret miehet päättivät, että Suomen tulee itsenäistyä ja itsenäinen isänmaa tarvitsee omat puolustusvoimat. Puolustusvoimain rakentamiseen tarvitaan koulutusta ja sitä he lähtivät rohkeasti Saksasta hakemaan, kun Saksa tähän oli suostunut. Jääkäriliikkeellä oli valtavan iso merkitys Suomen itsenäistymisessä kuin myös talvisodassa ja jatkosodassa.

Tänään tulee kuluneeksi 75 vuotta Mainilan laukauksista, joilla Neuvostoliitto provosoi sodan alkamisen Suomen kanssa. Ja muutaman päivän kuluttua talvisodan syttymisestä tulee 75 vuotta.

Paasikivi ja kumppanit vastasivat Neuvostoliiton vaatimuksiin sovinnollisilla neuvotteluilla ja diplomatialla. Moskova vastasi jäätävällä hiljaisuudella. Suomessa ei uskottu, ei haluttu uskoa, että naapuri ryhtyisi ”rauhanpolitiikkansa” ja hyökkäämättömyyssopimuksen vastaisesti sotatoimiin Suomea vastaan. Mutta toisin kävi, ammuttiin Mainilan laukaukset.

Sodan kulun ja seuraukset tiedämme. Suomi menettii paljon; rauhan ehdot olivat raskaat, mutta tärkeintä oli se, että Suomi säilytti itsenäisyytensä, eikä maatamme miehitetty. Jälkeenpäin on voitu lukea Hrushtshevin muistelmista tämän toteamus: Neuvostoliitto voitti sodan, mutta moraalisesti sodan voitti Suomi.

Suomi nousi globaalin mittakaavan mukaan ripeästi pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi. Maamme rakentaminen vaati työtä ja enemmän työtä. Tämä pitää muistaa tämän ajan vaikeuksissamme. Toki pitää katsoa eteenpäin, mutta itsenäisyyspäivän lähestyessä on paikallaan katsoa myös taaksepäin ja kunnioittaa menneiden polvien työtä ja uhrauksia.

Nyt on meidän vuoromme tehdä myös uhrauksia.

Samalla muistetaan, että itsenäisyys on iloinen asia.

Kommentoi